مجله اینترنتی جوش و برش مقدم

  • 16
  • 3660 مرتبه
آموزش اصولی دستگاه اسیلوسکوپ آنالوگ

آموزش اصولی دستگاه اسیلوسکوپ آنالوگ

1398/02/30 09:28:15 ق.ظ

يک دستگاه اندازه گيری است که از آن برای مشاهده شکل موج ( Oscilloscope ) اسيلوسکوپها و اندازه گيری ولتاژ ، زمان تناوب ، اختلاف فاز و همچنين مشاهده منحنی مشخصه ولت/ آمپرعناصر نيمه هادی مانند ديود و ترانزيستور استفاده می شود .

اسيلوسکوپ يک ولت متر دقيق است ولی توانايی اندازه گيری جريان را به طور مستقيم ندارد و برای اندازه گيری جريان بايد از روشهای غير مستقيم مانند قانون اهم استفاده کرد . يکی از مزايای اسيلوسکوپ اين است که بر خلاف مولتی مترهای معمولی ، در فرکانس های بالا نيز به خوبی کار می کند.

اندازه گيری و مشاهده شکل موج ها در اسيلوسکوپ از ولتاژ با فرکانس صفر( DC ) شروع و به فرکانس مشخصی ختم می گردد که معمولاً اسيلوسکوپ را با اين فرکانس مشخص می کنند .

مثلاً اسيلوسکوپ ۴٠مگاهرتز ، يعنی اسيلوسکوپی که می تواند ولتاژهایDC / AC تا MHZ ۴٠ را نمايش دهد .
اسيلوسکوپ ها در دو نوع آنالوگ و ديجيتال ساخته می شوند که ما در اينجا به بررسی نوع آنالوگ آن می پردازيم و در ادامه هر جا کلمه اسيلوسکوپ را به کار ببريم منظورمان اسيلوسکوپ آنالوگ است.

ما قصد نداريم به بررسی ساختمان داخلی اسيلوسکوپ بپردازيم بلکه هدف ، آشنايی با قابليت های اسيلوسکوپ و نحوه استفاده از آن می باشد . به دليل اينکه طرز کار همه اسيلوسکوپ ها شبيه يکديگر است و کليدها و ولوم های آنها تقريباً يکی است ما برای آموزش بهتر مطلب ، از يک اسيلوسکوپInstek مدل 630GOS– در امر آموزش استفاده می کنيم که تصوير اين اسيلوسکوپ قابل مشاهده است.

اسيلوسکوپ ها ممکن است يک کاناله و يا چند کاناله باشند . اسيلوسکوپ های يک کاناله در هرلحظه فقط می توانند يک سيگنال را روی صفحه نمايش خود نمايش دهند . اما اسيلوسکوپ های چندکاناله ، همزمان می توانند چند سيگنال را روی صفحه نمايش خود ، نمايش دهند . اسيلوسکوپ نمايش داده شده در بالا، يک اسيلوسکوپ دو کاناله می باشد يعنی همزمان قادر به نمايش دادندو سيگنال روی صفحه نمايش خود می باشد . اما سيگنال های الکتريکی چگونه به اسيلوسکوپ منتقل می شوند ؟

برای انتقال سيگنال های الکتريکی به اسيلوسکوپ ، از پروب استفاده می شود که در ادامه به بررسی آن می پردازيم .


پروب (Probe) : 

سيم رابط پروب معمولاًً از جنس کابل کواکسيال می باشد تا ميزان نويز به حداقل برسد . نوک پروب به صورت گيره ای فنری است که می توان آن را به يک نقطه از مدار وصل کرد . اگر پوشش پلاستيکی نوک پروب را برداريم ، نوک آن به صورت سوزنی می شود که در بعضی مواقع ازآن استفاده می گردد .

انتهای فلزی سيم رابط که به ورودی اسيلوسکوپ وصل می شود BNC نام دارد، BNC دارای يک شيار مورب است که وقتی آن را به ورودی اسيلوسکوپ وصل می کنيم و ٩٠ درجه در جهت عقربه های ساعت می چرخانيم اين قطعه کاملاً به اسيلوسکوپ متصل می شود .

همچنين روی پروب کليدی با دو حالت ١ × و ١٠ × وجود دارد که در حالت × ١ سيگنال بدون هيچ گونه تضعيفی از طريق پروب به اسيلوسکوپ اعمال می گردد، و در حالت ١٠× ابتدا سيگنال در داخل پروب ١٠ برابر تضعيف شده و سپس به اسيلوسکوپ اعمال می گردد .

بايد توجه داشت که اگر از حالت ١٠× پروب ، برای اندازه گيری استفاده شود مقادير قرائت شده دامنه را بايد در عدد ١٠ ضرب نمود تا مقدار واقعی دامنه سيگنال بدست آيد . موارد کاربرد ١٠× برای سيگنال های با دامنه زياد می باشد.

برای دریافت فایل دیتا شیت دستگاه اسیلوسکوپ آنالوگ روی نوشته زیر کلیک کنید.

Osilloscope.pdf

برای دیدن فیلم کامل آموزش اصولی اسیلوسکوپ اینجا کلیک کنید.

 

123movies